Waterschade bij smartphones

 

canstockphoto10341597Een ongeluk zit in een klein hoekje. Waterschade of vochtschade bij smartphones, tablets of Macbooks/ laptops is een zeer vervelend probleem. Het kan gebeuren dat u de telefoon per ongeluk met de wasmachine laat meedraaien, of een kop koffie eroverheen morst of de telefoon in het zwembad laat vallen. De schade kan meestal verholpen worden en hoeft niet onherstelbaar te zijn. In hoeverre het toestel uiteindelijk herstelt is geheel afhankelijk van de ernst en duur van de waterschade en hoe snel u actie onderneemt. Het is belangrijk dat u direct de juiste stappen onderneemt als zich waterschade voordoet zodat u de schade zoveel mogelijk kunt beperken. Hieronder zullen we bespreken wat u direct moet doen en wat u zeker niet moet doen. Het kan zijn dat het lijkt of er niets aan de hand is en er geen water in de telefoon is gekomen, dan toch moet u de onderstaande stappen uitvoeren. Mocht er namelijk water in de smartphone of tablet zijn gekomen dan kan er ongemerkt corrosie optreden. Corrosie is een ander woord voor roest, oftewel de aantasting van de metalen onderdelen van uw toestel door oxidatie. Deze schade merkt u dan pas later en dan is het meestal onherstelbaar.

Wat te doen: do’s

vinkje 1. Als eerste stap moet u zo snel mogelijk uw toestel uitzetten. Hiermee voorkomt u kortsluiting en verdere schade aan interne onderdelen. U moet daarna het toestel ook niet meer aanzetten tot zeker al het vocht uit het toestel verwijderd is. Verwijder vervolgens een eventuele beschermhoes, batterij en simkaart. Bij iPhone en iPad kunt u helaas de batterij niet verwijderen. Het toestel of apparaat moet u ook niet meer opladen tot dat het waterschade probleem is opgelost. Maak alles zoveel mogelijk schoon met een droge doek en veeg het overtollige water weg. Het is belangrijk dat u hierbij niet teveel het toestel heen en weer schudt, omdat u dan het risico loopt dat het water meer binnen in het toestel doordringt.

vinkje 2. U moet daarna zo snel mogelijk bellen voor een afspraak met uw specialist of langskomen. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk naar het toestel gekeken word, zodat de schade zoveel mogelijk beperkt en herstelt kan worden. Mocht u niet gelijk in de gelegenheid zijn om langs te komen dan moet u direct nog een van de volgende stappen volgen om ervoor te zorgen dat het vocht geen verdere schade aan uw toestel of apparaat veroorzaakt. Mocht het zijn dat uw telefoon langer dan 72 uur waterschade heeft opgelopen dan is het nog steeds mogelijk dat uw telefoon gemaakt kan worden, echter zal de kans op succes kleiner zijn dan dat u binnen 24 uur langskomt.

vinkje 3. U kunt proberen de smartphone of tablet droog te föhnen. De föhn moet daarbij wel op de laagste stand staan, dus ‘koud’ föhnen. Hierbij moet wel voorzichtig te werk worden gegaan omdat het risico bestaat dat het water verder naar binnen wordt geblazen. Het is belangrijk om de föhn niet te hoog te zetten. Door de warmte kunnen interne plastic onderdelen van de telefoon smelten of vervormen en dan is de schade onomkeerbaar.

vinkje 4. De telefoon kan, zonder batterij, ook in een oven gedroogd worden op 40/60 graden. Door de warmte verdampt het vocht en droogt de telefoon. Ook hierbij is het belangrijk dat u de oven niet te warm zet omdat hierdoor interne onderdelen kunnen vervormen of smelten.

vinkje 5. Als de telefoon in zee is gevallen moet u de telefoon eerst schoonspoelen met zoet water. Dit klinkt misschien vreemd, maar door het zoute water kunnen zich zoutkristallen aan de binnenkant van het toestel op het moederbord vormen waardoor deze beschadigd. Nadat u het toestel met water heeft gespoeld moet u het drogen met een doek en zo snel mogelijk naar uw specialist toe gaan.

vinkje 6. De smartphone, tablet of MacBook / laptop kan door ons ultrasoon gereinigd worden. Hierbij wordt het toestel in een bad geplaatst waar ultrasone geluidsgolven doorheen worden gezonden. Hierdoor ontstaan er miljoenen kleine luchtbelletjes die imploderen en dan via kleine straaltjes met precisie en snelheid de telefoon in de kleinste hoekjes schoon maken. U kunt deze reinigingsmethode bij een specialist laten uitvoeren.

vinkje 7. De telefoon, tablet of laptop word gereinigd met een speciale PCB reiniger. Het toestel moet dan wel gedemonteerd worden om het moederbord te kunnen schoonmaken. U kunt uw smartphone schoon met alcohol, ethanol of isopropanol, de substantie moet een verhouding met meer dan 70 % alcohol bevatten, mocht dit niet zo zijn dan kan het zijn dat er teveel water in komt wat weer voor oxidatie van de onderdelen kan zorgen. Mocht u niet over de juiste kennis of vaardigheden beschikken om het apparaat correct te demonteren laat dit dan aan uw specialist over.

iphone dokter waterschade BGAvinkje 8. Mocht uw toestel gereinigd zijn en deze het nog steeds niet doen dan bestaat in uiterste gevallen om via BGA solderingen losse componenten op uw moederbord te vervangen. Deze toepassing word gebruikt bij gevallen waarbij er belangrijke data op de telefoon staat die niet gebackuped is. De telefoon word doorgemeten en er word met een microscoop eventueel beschadigde componenten vervangen. Deze ingreep kan prijzig zijn en kan even duren. Voor macbook’s word deze toepassing vaker toegepast in verband met de hoge restwaarde van de laptops.

 

Wat u niet moet doen: dont’s

Er bestaan een aantal fabels over hoe waterschade of vochtschade aan een smartphone, tablet of MacBook / laptop het beste opgelost kan worden. Wij bespreken hieronder enkele fabels die uit onze ervaring niet werken en vaak de schade alleen maar erger maken.

rood-kruisje Op internet staat op vele websites de tip dat u de telefoon in een bak ongekookte rijst moet leggen voor 24 of 48 uur zodat de rijst het water absorbeert. Uit de praktijk blijkt echter dat drogen met rijst niet (voldoende) werkt om waterschade op te lossen. De rijst absorbeert het water maar in beperkte mate waardoor er nog veel water in het toestel blijft zitten. Ook helpt deze methode niet om corrosie van de interne onderdelen tegen te gaan. U kunt dus beter meteen naar de specialist dan eerst twee dagen uw toestel in een bak rijst te laten liggen. Na deze twee dagen kan de interne schade misschien wel zo ver gevorderd zijn dat het toestel niet meer gemaakt kan worden.

rood-kruisje Leg de telefoon nooit in de magnetron. Door de straling zal uw telefoon verder beschadigen. Tevens is het schadelijk om de telefoon in een te warme omgeving te leggen om hem te drogen, door de warmte kunnen componenten beschadigd raken.

rood-kruisje Het is belangrijk dat de telefoon alleen wordt gedemonteerd door iemand met de juiste technische kennis en training. Zonder de juiste kennis of training kan het toestel namelijk verder beschadigen, een schok krijgen of blootgesteld worden aan schadelijke stoffen. U moet dan ook zeker weten dat u de telefoon of tablet naar een specialist brengt met de juiste kennis zodat uw telefoon op de correcte manier wordt herstelt.

rood-kruisje Bij waterschade of vochtschade is snelheid geboden om te voorkomen dat zich waterkristallen aan het moederbord hechten en dat er corrosie van interne onderdelen optreed. Tevens kunnen schoonmaakmiddelen zoals WC eend, Chloor, wasmiddelen & afwasmiddelen er voor zorgen dat het corrosieproces versneld gaat optreden  Als u te lang wacht kan de schade onherstelbaar worden! Komt u dus zo snel mogelijk langs of maak direct een afspraak. Binnen 24 uur kan er veel gebeuren met uw telefoon.

De Smartphone Koning: uw specialist

Om op een zo snel mogelijke manier met de juiste technische specialistische kennis uw smartphone, tablet, MacBook of laptop met waterschade of vochtschade te laten repareren bent u bij ons aan het juiste adres. Uw specialist bij waterschade

De Smartphone Koning

Wij zijn gespecialiseerd in waterschade bij smartphones, tablets en Macbooks/ laptops. Wij hebben al duizenden telefoons en tablets met succes gerepareerd. Wij hebben technische kennis van vrijwel alle bekende merken, zoals iPhone, iPad, Samsung, Nokia.

Wij hebben een spoedservice voor waterschade waardoor u zo snel mogelijk bij ons terecht kunt en daarmee het het risico op permanente schade aanzienlijk verminderd. U kunt bellen voor een afspraak of gewoon langskomen.

Waterschade valt vrijwel nooit onder de fabrieksgarantie. De fabrikanten hebben indicatoren zoals stickers in het toestel geplaatst die van kleur veranderen zodra ze in aanraking komen met water. Hierdoor kunnen technici van de fabrikant zien of het waterschade betreft of dat het defect een andere oorzaak heeft. Wij maken telefoons onzichtbaar open en vervangen soms waterschade indicatoren wat ervoor kan zorgen dat u eventueel nog aanspraak kan maken op fabrieksgarantie.

Kosten van reparatie bij waterschade

Onderzoek: 10 euro
Reiniging: 25 euro
Eventuele onderdelen vervangen: afhankelijk van de te vervangen onderdelen.
BGA soldering: tussen de 50 en 300 euro

De mate van beschadiging bij waterschade is heel erg afhankelijk van de hoeveelheid vocht of water waarmee het toestel in aanraking is gekomen en hoe lang dit heeft geduurd. Nadat we uw toestel hebben onderzocht en gereinigd zullen we het uitvoerig testen. Het kan nodig zijn dat er losse componenten vervangen moeten worden. Wij zullen dit altijd eerst vooraf met u overleggen zodat u voor geen nare verassingen komt te staan en we maken een prijs op maat voor u. Hoe lang de reparatie in het totaal in beslag neemt is moeilijk vooraf te bepalen. Het ligt aan de ernst van de waterschade en of er eventueel onderdelen bestelt moeten worden. Alles gaat in nauw overleg met u.

In sommige gevallen kan een verzekering de waterschade aan uw smartphone, tablet of MacBook/ laptop dekken. Denk bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering als het ongeluk in huis is gebeurt, of een aansprakelijkheidsverzekering als iemand anders het ongeluk veroorzaakt heeft, of een reisverzekering als het ongeluk tijdens een vakantie heeft plaatsgevonden.

Het allerbelangrijkste is om in geval van waterschade zo snel mogelijk een afspraak met ons te maken of langs te komen op onze spoedservice. Wij staan met onze specialistische kennis voor u klaar!