Waterschade in een smartphone

Een mobiele telefoon kan op vele manieren beschadigd raken of kapot gaan. Zo is er bijvoorbeeld valschade, stootschade of waterschade. Alle vormen van schade zijn natuurlijk hinderlijk, alleen is waterschade toch wel het gevaarlijkst voor het toestel. In dit artikel zal waterschade verder worden behandeld. Hierbij wordt er kort aandacht gegeven aan mogelijke oorzaken voor de waterschade. Vervolgens zullen er een aantal tips worden gegeven om waterschade zelf te verhelpen. Tot slot worden er mogelijk oplossingen gegeven mocht de telefoon niet zelf meer te redden zijn door waterschade.

Oorzaken van waterschade

Veel mensen nemen hun mobiele telefoon overal mee naar toe. Zo ook bijvoorbeeld naar het toilet of de badkamer. Het komt dan ook regelmatig voor dat bij een toiletbezoek de gebruiker van de smartphone het toestel laat vallen in de wc. Dit is niet alleen erg vies, maar ook erg slecht voor de mobiel. Ook als een persoon zijn telefoon meeneemt in bad, dan kan deze alleen al door de waterdamp beschadigd raken, laat staan dat het toestel in het bad valt. Andere oorzaken van waterschade kunnen bijvoorbeeld een hevige regenbui of het omstoten van een glas water zijn.

Wat te doen bij waterschade

Wanneer je toestel lichtelijk nat wordt en schade oploopt, dan zijn er een aantal acties aangeraden om de opgelopen schade te minimaliseren of misschien zelfs te verhelpen. De eerste belangrijke stap is het direct uitschakelen van het toestel. Zo voorkom je als gebruiker kortsluiting of verdere schade. Haal eventueel het hoesje van de mobiel af en verwijder de simkaart en eventuele geheugenkaarten, zo voorkom je dat deze beschadigd raken. Door lichtelijk te schudden kan er wat vocht uit de openingen van de telefoon worden verwijdert. Ook afdrogen van het toestel helpt.

Vervolgens is het verstandig om de telefoon in een vocht absorberend waar zoals rijst of havermout te leggen. Het is belangrijk om de telefoon enkele dagen in bijvoorbeeld de rijst te laten liggen voor optimaal resultaat. Daarna kan er weer geprobeerd worden of de mobiel het doet.

Wat als de waterschade fataal is geworden voor het toestel?

Mocht het zo zijn dat na bovenstaande behandeling de mobiel het alsnog niet doet, dan zijn er altijd nog specialisten die hier wel raad mee weten. Deze specialisten werken bij reparatiecentra zoals de Smartphone Koning. Mocht het zo zijn dat er niks meer aan te doen is, dan kunnen ze bij zulke centra altijd nog bepaalde onderdelen vervangen zodat de mobiel het weer gaat doen. Gelukkig hoeft zelfs waterschade niet per se het einde te betekenen van de telefoon!